Entrevista a un
emprenedor
Nom: Salvador
Sala
Nom de l’empresa:
Vegetalia
Sector :
Alimentació: producció i distribució de productes d'origen vegetal.
Perfil de
l’emprenedor:
EDAT: 70 anys
GRAU D’ESTUDIS:Estudis Bàsics - Comerç
EL PROCES DE CREACIÓ
1.
Com
va començar tot? La idea va ser seva?
La idea va sorgir pel contacte que tenia amb el meu metge. Un metge
especialitzat amb menjar macrobiòtic. Més tard vaig assistir a molts cursos a països com Alemanya o Suïssa on si que ja hi havia un mercat per aquesta
tipologia de menjar. En aquest moment em vaig adonar que hi havia un gran buit
en el mercat nacional i va ser quant em
vaig associar amb un altre amic per començar el negoci.
2.
Quina
era la idea principal?
Quan vam començar el meu soci s’ocupava de la producció ( com ara el Seitan, el Tempe i el Tofu) i jo els comercialitzava. Realment no pensàvem
que la cosa aniria ha arribar tant lluny. Nosaltres només volíem viure viure bé,
no anàvem a buscar diners, de fet érem mig hippies
i volíem viure d'acord amb la nostra filosofia: no haver de matar per viure.
3.
Ha
canviat aquesta idea inicial?
La idea principal s’ha mantingut: omplir els buit de mercat del menjar natural,
ecològic i a base de proteïna vegetal. Hem anat introduint nous productes però
sempre seguint la mateixa base.
4.
Què
el va portar a fer aquesta empresa?
Des de ben jove he viatjat molt per tot el món i gràcies això vaig
descobrir aquest fantàstic menjar!
5.
Quina
era la seva situació personal en aquells moments?
No tenia masses diners, i feia poc que m’havia separat. Ja tenia
experiència perquè havia tingut altres negocis tot i que alguns no havien
funcionat massa bé. Això si, sempre emprenedor!
6.
Va
rebre suport o ajuda externa?
No, poc a poc amb el meu soci. Moltes hores de feina i esforç per un sou
molt baix.
7.
Podria
comentar alguns dels errors que va cometre?
El pitjor error va ser associar-me amb la persona equivocada. No compartíem
moltes coses i va acabant muntant la seva empresa per separat, la nostra
competència directe.
9. Ha après alguna cosa de crear aquesta empresa?
9. Ha après alguna cosa de crear aquesta empresa?
MOLTES! He après a no tenir por, por ha arriscar-me.
10.
Quin
consell li donaria a un emprenedor?
No
teniu por! Però no llançar-se a la boja i tenir sempre present els teus propis
límits. Creure amb el que fas.
11.
Amb
quantes persones va començar l’empresa?
Tres persones: el meu exsoci, la seva dona i jo
12.
Quina
es la plantilla actual?
Una cinquantena de treballadors, sense comptar els restaurants que formen
part de l’empresa.
13.
Ha
canviat el perfil del treballador durant la vida de l’empresa?
La nostra premissa és : perquè Vegetalia
vagi bé, ningú ha d’anar malament.
Ens agradar cuidar tant de les persones que tenim quatre famílies d’orígen indi vivint a les mateixes instal·lacions.
14.
Qui
fa la selecció de personal?
Anteriorment ho havia fet jo però ara hi ha el departament de RRHH que s’encarrega
exclusivament..
15.
Quines
condicions tenen els treballadors més enllà del sou?
Ens agradar cuidar tant de les persones que treballen per nosaltres que tenim
quatre famílies d’origen indi vivint a les mateixes instal·lacions amb la seva
casa pròpia i totes les comoditats.
17.
Com prenen
les decisions?
Hi ha un director general que s’encarrega
totalment de la gestió empresarial. Tot i així les decisions més importants les
prenem el director general, el meu fill i jo
18.
Creu
que pot millorar en algun aspecte?
Sempre es pot millorar, no hi crec en la perfecció!
19.
Quins
són els seus valors?
Decisió i creure en un mateix i en el que fas!
20.
Quans
anys té l’empresa?
Actualment l’empresa té 27 anys.
21.
Quins
productes ofereix?
Els productes bàsics són: Seitan,
Tempe, Tofo, Xukrut verdura fermentada
A part també comercialitzem altres productes ecològics com ara: herbes
aromàtiques, hamburgueses vegetals, croissants d’espelta, germinats, cereals,
sucs, salses, pa...
22.
Quines
instal·lacions disposa?
Actualment disposem de 1000m² i 2000m² de distribució. A part
comptem amb 70 hectàrees de camps i terrenys forestals. Pretenem ser
autosuficients i per aquest motiu disposem de energies renovables tant en la
utilització d’aigües, en energia tèrmica utilitzant calderes de biomassa i
plaques solars per a la electricitat!
23.
Em
podria dir els punts FORTS i els punts DÈBILS de la seva empresa?
El punt fort és que tenim uns productes amb molt potencial i la gran
confiança que ens tenen els clients.
El punt dèbil és que som massa paternalistes. Ens importen més les persones
que els diners i això per l'empresa no es del tot positiu econòmicament.
24.
Existeix
molta competència en aquest sector?
Antigament no hi havia competència. Però com el mercat està creixent doncs
ha anat sortint grans empreses. Tot i així el mercat encara es prou gran per
tots.
25.
Voldria
fer créixer més la seva empresa?
Volem que l’empresa segueixi la seva direcció, i el seu curs. Volem que creixi al ritme que
ens ho demani.
26.
Ha
pensat en vendre l’empresa?
M’ho han ofert dues o tres vegades però sempre he pensat que no era lo correcte.
M’ho han ofert dues o tres vegades però sempre he pensat que no era lo correcte.
27.
Què
pensa de la crisis econòmica?
Està
tot “orquestrat”! Una manipulació dels grans bancs i de les persones que tenen
el poder.
28.
Creu
amb la sort?
Si, però que t’agafi treballant! Si un no treballa no existeix. Les coses
no cauen del cel!
29.
Es
optimista, realista o pessimista?
Realista i optimista: a vegades m’agrada
fer volar coloms!
30.
Si
tingués 22 anys i amb la carrera de ADE que faria? Buscaria feina, estudiaria
una altra carrera? O començaria un projecte?
Clarament començaria un projecte.
31.
La
clau de la felicitat?
Fer el que sents, dir el que sents, pensar amb el cor i estar a gust amb un
mateix
32.
Què
pensa del fracàs?
Segur
que és bo! Has de tenir suficient intel·ligència i serenitat per treure profit
del fracàs. És una lliçó més. T’ha d'ajudar a impulsar-te cap amunt i no cap
avall.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada